15 October 2013

Taipei: Shida night market



Noční trh Shida se za poslední dva roky změnil k nepoznání. Nikdy nebyl tím největším nočním trhem v Taipeii, ale měl úžasnou atmosféru, např. každovečerní honičky policie a ilegálních prodejců, kterým pomáhaly unikat před zákonem davy návštěvníků - mezi nimi policejní scooter jen těžko projel. Údajně kvůli klidu v ulicích se začalo mnoho obchoůdků a restaurací stěhovat jinam, např. k okolí National Taiwan university, nebo úplně zavírat. Přestěhování některých podniků ovšem vedlo k jejich zkáze, už nejsou to co dřív. Tak jako tak stále se jedná o noční trh, který ráda doporučuji ostatním, jelikož na něm člověk najde potřebné a není to tak turistické místo jako tolik profláknutý Shilin. 


Osobně raději obcházím více stánků s menšími pochutinami než bych si sedla na jedno větší jídlo do restaurace. Po roce mi nejvíce chyběl baobing (pao-ping), neboli strouhaný led, na který se dá přidat hromada ovoce, nejrůznějšího želé nebo např. fazole (které jsou mimochodem v Asii oblíbenou pochoutkou a na fazolovou příchuť narazíte všude) a naiyou (naj-jou) (obdoba naší Jesenky řekla bych). Můj nejoblíbenější baobing se nachází hned na okraji Shida trhu a přes zimu funguje jako stánek s černým želé (tekuté horké černé želé, do kterého se přidávají jiná barevná želé, fazole nebo např. buráky). Pokud vás neláká ani studené, ani sladké, všude na Taiwanu narazíte na knedlíčky, tentokráte jsme si dali baozi (pao-z'), plněné vepčovým, sypané sezamem (další oblíbená věc Asiatů). 
Jedna z mála restaurací, kde trávím hodiny je Sushi Express. V Taipeii má desítky, snad stovky, poboček, narazíte na něj téměř na každém rohu. Jedná se o Čechy velice oblíbený druh restaurace - jezdící sushi, kde jednoduše platíte za počet prázdných talířků. A cena je v porovnání s ČR pochopitelně nízká! Jeden talíček stojí 30NTD. 

Žaludek si po takových večeřích vyprazdňuji (a že je to opravdu třeba!) pocházkami po obchodech. Po několika návštěvách Číny mi schází smlouvání (ne že by se to na Taiwanu nedělalo, ale cenu nesrazíte tolik jako na pevnině), ale i tak se jedná o úžasné nakupování, zejména dámy tady tráví i několik hodin! A že je z čeho vybírat!

Jak se dostat na noční trh Shida:
Autobusová sí't v Taipeii je hustá a cestování autobusem vyjde levněji než metro, takže stačí nasednout na jakýkoliv autobus a vystoupit u Shida University. Kdo se bojí cestovat autobusem (přiznávám, že to bylo poprvé těžké!!!), metro je ta nejjednodušší varianta. Zelená linka - stanice Taipower building, exit č. 3. 

Video ukázka z dob, kdy Shida měl tu pravou atmosféru, cca 2010, možná 2011? 



baobing



dekorace obchodů




dekorace obchodů




dekorace obchodů




baozi



baozi



baozi



Sushi express 



Noční trh 



želé do baobingu


No comments:

Post a Comment