17 October 2013

New Zealand: Auckland


Okolí přístavu, nákupní komplex plný obchodů a kaváren jménem Britomart opravdu působí jako malá Británie. 




Na druhou stranu světa se letí dlouho, s nejedním přestupem. Tak dlouhou a unávnou cestu jsme nehodlali absolvovat na jeden zátah a tak jsme zastavili na pár dní na Taiwanu. Něměli jsme to dělat! Novozélandské počasí nám po tom horkém taiwanském přišlo extra studené a zdejší ceny nám po těch krásných asijských cenách vyrazily dech! Nicméně, je radost být v novém prostředí a na druhé straně světa. Je to splněný sen!
Štěstí nám přálo. Hned pro začátek jsme pořídili slušné auto za slušný peníz. Bez auta se tady totiž funguovt nedá, dokonce ani v Aucklandu, největším městě země. Auckland je ale velkoměsto jen kvůli své rozloze - nestaví se zde do výšky (výškových budov je tu jen hrstka, plus ona proslusá zhruba 200m vysoká Sky Tower), ale do šířky, normální rodinné domky jsou často jednopodlažní. To dělá z Aucklandu největší město. Působí ale poměrně klidně, centrum je tvořeno jednou hlavní obchodní ulicí a veřejná doprava je zde opravdu špatná.
Štěstí jsme měli i na Novozélanďany. Byli jsme varováni že Kiwáci jsou uzavřenější a mají svůj okruh přátel, který tvoří další Kiwáci, maximálně Britové a ať nepočítáme s tím, že by naši kamarádi byli zdejší obyvatelé. Nám se povedlo najít si hned dva Novozélanďany, u kterých jsme několik prvních dní bydleli. Tuhle cestu, náš "gap year", jsme pojali velice dobrodružně a tak jsme jeli opravdu jen tak, bez zajištěné práce nebo ubytování a první den to vypadalo, že dokonce i cestovatelské hostely pro baťůřkáře mají plno a my skončíme v parku! Naštěstí novozélandká komunita na couchsurfing.org je úžasná a do pěti minut se nám nabídl jistý Rory s pomocnou rukou. Spolu s jeho spolubydlícím se stali jednimi z našich nejlepších přátel, dost nám se vším pomohli, Rory dokonce zorganizoval výlet po severním ostrově (viz jiné články) a díky němu jsme poznali zdejší zvyky a mravy. 
Než se vyvrbí nějaké pracovní příležitosti v Aucklandu, odjíždíme na farmu, směrem na sever, mezi ovce, do přírody, dobrovolničit. Bude to pro nás zcela nová zkušenost a nemůžeme se dočkat. Před odjezdem jsme se ještě vydali prozkoumat Aucklandské uličky a zde je pár snímků. 





















Jiné části města působí spíše americky. 

















Výstava fotografií



Výstava fotografií







   Sky Tower, ze které si zájemci mohou skočit na laně

No comments:

Post a Comment