23 October 2013

New Zealand: Sheep Experience


New Zealand mens mainly three thing to us: sheep, Lord of the Ring and kiwi (the bird). And we simply wanted to see all of them. We can say "done" to the first one. We are living the sheep experience right now. Without volunteering it wouldn't be the right gap year. We were lucky to find one British-Kiwi family living close to Auckland. And there is everything I've been dreaming about here: sheep, cows, sheep, horses, sheep, chickens, dog, sheep, cat, sheep, never-ending grassland, impermeable jungle full of colourful birds, sheep, nature, sheep, sheep, sheep, sheep. It is a paradise. 


____________________________________________________________________________

Nový Zéland pro nás znamená předně tři věci: ovce, Pán prstenů, kiwi (pták, ne ovoce). Všechny z těchto tří věcí si tady hodlám splnit. První ze zmíněných si můžu odškrtnout! Ovčí zkušenost za mnou, resp. ji právě prožívám. Bez dobrovolničení na zdejší farmě by to pro mě nebyly ty správné novozélandské pracovní prázdniny. Podařilo se nám najít jednu britsko-zélandskou rodinu žijící nedaleko od Aucklandu. A je nám tady krásně, je tu vše, o čem jsem snila: ovce, krávy, ovce, koně, ovce, slepice, ovce, pes, ovce, kocour, ovce, nekonečné pastviny, ovce, neprůchodná džungle plná barevných papoušků, ovce, příroda, ovce, ovce, ovce, ovce, ovce. Je to ráj na zemi. 


Just like Middle-earth!

Jako ve Středozemi! 


The farm is just huge! Simply made for walks!

Zdejší farma je obrovská! Jako dělaná na procházky! 


Farmer's outfit

Farmářký ohoz


Canadian geese are nestling by the pond now 

U jezírka našich hostů prý právě hnízdí kanadské husy


Veteran racers

Vysloužilí závodníci


Goat called Indian curry

Kozel! Vysloužil si přezdívku indické kari




Narodilo se tady tele! Měli jsme jedinečnou možnost vidět ho zhruba půl hodinu po narození, kdy si ho kraví máma celého čistila. Je to prý výjimečné, normálně tahle konrkétní kráva nerodí tak blízko  u ohrady a hned po porodu krávy svá telata schovávají. Měli jsme štěstí.

Všímejte si toho flekatého býka na fotce - před pár dny mu museli uřezat rohy, přišel na to, že se s nimi může ohánět a začal si trochu vyskakovat, zkoušel to i na dva dny staré jehně. 


Stala jsem se farmářkou! Jezdím si na traktoru!


Hned první večer jsme se seznámili se zdejším stádem! Dvě malá jehňata, Sasha a Trouble, nemají ovčí mámu a mámu jim dělá naše "host máma". Jehňata se musí třikrát za den dokrmovat mlékem. Moc dobře vědí, kdy je čas krmení a moc dobře vědí, kdo je krmí. Pokaždé už čekají u vrat (pokud se jim zrovna nepodaří najít místo, kudy proniknout až k domu) a hlasitě bečí. Litr mléka zvládnou tihle hladovci vypít za pár minut a pak bez poděkování s nafouknutými bříšky peláší pryč. 


Mléko pro jehňata se prodává v prášku, promíchá se s teplou vodou a podává se ve speciální jehněčí lahvi se jehněčím dudlíkem. 

A zde je malá video ukázka:







Hned během prvních dní jsme měli tu čest vidět úžasné věci! Tak např. stříhání ovcí! Úžasná podívaná, parádní vlna, ovšem pořádná dřina! Pán je ale profík!


OVČÍ AUKCE


Také jsme pomáhali nahánět ovce na prodej. Vybralo se jich nakonec 29 - pouze ovcí, za berana nedostane prodejce tolik peněz! Po domluvě přijel náklaďák na ovce, který je převeze na místo aukce, do nedalekého městěčka. Na nahánění ovcí do takového specielního auta je tu zařízená každá farma - vyvýšený kopeček se zúženou ohradou, ke kterému náklaďák nacouvá a ovce jednoduše nastoupí. 


Aukce! Organizátoři aukce posbírají ovce všech prodejců, na aukci je pak rozdělí do ohrad, pozněčených jménem prodejce a číslem. Kupci pak spolu s organizátorem chodí od jedné ohrady k druhé a draží - jedná se o ceně za jednu ovci. Organizátor stojí v ohradě s ovcemi, pozoruje prodejce, který nenápadně naznačuje, zda má jít s nabídkou ještě výš, zároveň sleduje, zda někdo gestem nenaznačí přihození. Vážně to funguje jako na aukcích s umění, sebemenší gesto znamená přihození - docela jsem se bála, abych malým podrbáním ucha nekoupila stádo ovcí. Organizátor neskutečně rychle mluví (po dlouhé době jsem měla problém rozumět anglicky!!!) a mluví a mluví, bez zastavení, dokud se neozve "prodáno!". Pak rychle zapíše cenu do bločku a pokračuje do vedlejší ohrady a jede se dál! 


Zaujalo nás, že tahle jehňata mají ocasy, normálně se jim ustřihnou. Nenápadně nám náš host děda zašeptal do ucha, že prodejce těchto jehňat je asi líny farmář...

Na aukci se prodávají jak dospělé ovce, tak jehňata. Nejvetší zájem o jehněčí maso bude pochopitelně před Vánocemi. 


Některé ovce jsou jako z obrázku, s úplně bílou a čistou vlnou, takovou afro vlnou, který nevisí dolů...


...jiné ovce vypadí špinavé, mají zcela jinou vlnou, i na pohled, i na dotek...

Mimochodem, pokud prodejce na takové aukci, kde jde o maso, prodává ovce i s vlnou, nedostane za vlnu ani dolar. Když ovce ostříhá, může vydělat víc, když prodá zvlášť vlnu a zvlášť ovci na maso. Pokud prodává ovce neostříhané, nemůže si být jist dokonce ani cenou za maso, které prodává - kupec nikdy neví, co pod vlnou je, dá tak raději přednost ostříhaným ovcím. 

Ovce na aukci mají na sobě dost často barevné čmouhy - prodejce si je tak ve svém stádu označí, aby poznal, které jsou na prodej a které zůstávají na farmě. Při třídění ovcí by jinak měl co dělat rozeznat je od sebe. 


Ne všechny ovce jsou bílé. Jsou tady ovce černé, hnědé, pruhované, žíhané. Pokud jde o obchod s ovčí vlnou, bílá ovce je výhodnější - černá vlna se nedá nabarvit a dá se zpracovat pouze jako černá vlna. 


Každá ohrada na prodávané stádo je očíslovaná a poznačená jménem obchodníka.


Než aukce začne, prodejci, kupci i organizátoři (na obrázku v modrých košilích) obchází ohrady a porovnávají, spekulují atd. Někteří přítomní (např. pán s tužkou v černém tričku) jsou odborníci v oboru a na aukcích skupují ovce pro nejedno řeznictví. Stav ovce poznají na první pohled. Potom dobře ví, kolik by měli za jednu takovou a takovou ovci dát. Na aukci, které jsme byli přítomni, byla stáda, kde jedna ovce skončila na 98 dolarech, potom taková stáda (jako to naše!!!), kde se cena za jeden kus vyšplhala až na 121 dolarů. 



Nejsou to ale pouze ovčí aukce...



Zde se prodávají krávy. Prodejci a kupci mohou chodit po lávkách nad ohradou, aby si dobytek mohl každý prohlédnout...


Aukční síň pro prodej krav. Hlediště jako v divadle. Do ohrady před diváka vyšlou prodávaný kus(y), digitální tabule na protější stěně ukáže váhu a cenu za kus. Pod tabulí stojí organizátoři, kteří hlásí ceny a sledují kupce, kteří nenápadnými gesty přihazují...


Ještě jeden záběr na náklaďák na přepravu ovcí a krav - zřejmě černý pasažér


Všímejte si nadšení v mých očích - žiji svůj sen! 

No comments:

Post a Comment