6 June 2016

Dartmoor National Park


Nutně jsme potřebovali vyrazit do přírody, odpočinout si od ruchu velkoměsta a v mém případě hodit za hlavu zkoušky, vypnout něž se vrhnu na magisterku. Hned po poslední šílené zkoušce jsme vyrazili na Chinese mana, jeden hodně povedený koncert a další den ráno už jsme v sedm vyrážěli za dobrodužstvím. Dartmoor National Park jsme chtěli vidět už dlouho a Will a Terii, naše Kiwi kámoši,  s nadšením souhlasili, taky potřebovali ozkoušet jejich novou kempovací výbavu před jejich roční cestou kolem světa. 
Auto jsme si půjčili na Heathrow, čistě kvůli úspoře času a peněz, oproti půjčovnám v centru Londýna vyšlo o dost levněji a nemuseli jsme se motat centrem. Heathrow jsme ještě ke všemu měli cestou.  Poprvé jsme si v UK půjčili auto, vyšlo nás to na tři dny na devadesát liber ve čtyřech lidech. K tomu pojistka za čtyřicet a případný další řidič (protože v zapůjčení je registrován pouze jeden řidič a nikdo jiný řídit nesmí) za třicet. Benzín z Heathrow do Dartmooru a zpět (viz mapa) vyšel na necelých padesát. 
V devět jsme seděli v autě a o hodinku později jsme měli nakoupené zásoby a na parkovišti Tesca u Winchesteru jsme si vychutnávali lahodnou domácí ledovou kávu. Když cestujete s baristama nepojedete si na Nescafe. Měli jsme na tři dny necelých sedm litrů cold brew a na vžběr jsme měli zněkolika světových káv - Keňa, Etiopie, Tanzánie atd. M. od jednoho zákazníka dostal seznam nejlepších míst, které nesmíme v Dartmooru minout (takže to nakonec nebyla až taková improvizace) a při kávě jsme to detailně prozkoumali. Na místě jsme byli zhruba ve čtyři, protože to vypadalo, že na prodloužený víkend se stěhuje celý Londýn a nejednou jsme stáli v koloně.

A co že nás na dartmooru tolik lákalo krom úniku od reality? Sherlockovská lokalita, lesy a říčky, ovce na nekonečných polích, vřesoviště a kopečky plné balvanů, koně a poníci kam se podíváš. Mimo to, Dartmoor je jediné místo (krom Skotska), kde se dá stanovat kdekoliv a bez povolení. Tedy až na pár vyznačených úseků a vojenskou oblast, která v parku leží. První noc jsme to zapíchli jen tak na paloučku, ale druhý večer jsme objevili to nejmalebnější místo, které jsem kdy viděla. Úplný Hobitín. Potůček v malém údolí, pod klasickou dartmoorovskou hordou kamení, krávy a ovce všude kolem nás...Tohle místo každý Londýňan nutně potřebuje zkusit!

Pro ilustraci mapa našeho výletu, jedna turistická a hromada fotek. Tak zase příště, protože Dartmoor je obří a my se tam rozhodně vracíme.



Source: www.google.com
































































No comments:

Post a Comment