8 January 2014

Waiotapu


Celé naše cestování po Zélandu bereme velice "low cost". Slíbili jsme si, že se sem jednou vrátíme, až budeme milionáři a budeme tady objíždět všechny ty předražené turistické atrakce, helikoptérama, výletníma loděma, super luxusníma jachtama, zaplatíme si všechna ta dobrodružství, co stojí 500 dolarů a budeme jíst pouze a jenom v restauracích. Jako chudí pracující, kteří sotva dostudovali, teď jezdíme, jak říká M., "na punk". V autě z druhé ruky, kterému skřípou brzdy, ve kterém se ale spí jedna báseň, se stanem z Ware Housu, který byl ve slevě a spíme zásadně v těch nejlevnějších kempech, pokud v nich vůbec spíme. Restaurace nehrozí, máme roztomilý vařič a v asijských obchodech se zásobíme nudlema, pokud zrovna nevečeříme fazole!
Na téhle levné vlně jedem i co se samotných lokalit týče. Na Novém Zélandu je spousta věcí placená, i přírodní atrakce. To berem, však taky ta místa podle toho vypadají, jsou pěkně udržovaná! Ovšem ta cena by mohla bývat symboličtější. Ale nevadí, protože pokud člověk ví, kde hledat, vždy najde levnější nebo dokonce neplacenou variantu. Můj sen byl vidět opravdový gejzír. Jenže takových gejzírů zdarma v oblasti, kam jsme měli namířeno (Rotorua), moc není. Ale když už tedy jíme pět dní fazole a snídáme poridge, snad si můžeme dovolit jednu atrakci zaplatit. 


Waiotapu thermal wonderland stál 32NZD na osobu. Za tak velký park a slavný Lady Knox geyser to rádi zaplatíme. A tak jsme vyrazili. Díky bohu, že jsme vyrazili hned z rána a byli skoro prvními návštěvníky, protože pak nás čekalo davové šílenství (od té doby si budu pamatovat, že na taková turistická místa  se nechodí o víkendu!!!). V 10.15 vybuchuje gejzír, tak jsme si do té doby prošli trochu  z parku samotného. Úchvatná podívaná! Něco podobného jsme viděli na malém tracku v Tokaanu, ale tady toho bylo mnohem mnohem víc a hrálo to tady neskutečnými barvami! 
Před desátou jsme vyrazili ke gejzíru, který je asi pět minut od samotného parku, který si potom doprohlídneme. Gejzír nemůžeme zmeškat! Byla jsem v šoku z toho, kolik lidí na tu show přišlo. Přelidněno, hlava na hlavě, nic pro nás! A nejhorší věc na célém tom gejzíru? Nevybuchuje přírodně sám od sebe. Normálně ho krmí mýdlem! Trošku mě to naštvalo...
K mému údivu se víc než polivna lidí zvedla vtěřinu na to, co gejzír vybuchl. Dvakrát cvak cvak foťákem nebo tabletem a mizeli k autu, aby se nahrnuli zpět do samotného parku. No pardon, ale tak když už jsme tady a oni kvůli nám zařídí výbuch gejzíru, tak se alespoň podívám do konce. Trvalo to jen pár minut a ač to nebyl žádný obří gejzír, jsem ráda, že jsem ho mohla vidět. 
Vědeli jsme, že v parku teď bude přelidněno  a tak jsme se rozhodli jít proti směru vyznačené trasy, vyhnuli jsme se tak obřím (rusky mluvícím) davům.  Celý park je tak na hodinku a půl a počasí nebylo úplně špatné, ale vzali jsme to rychleji, nedala se pomalu pořídit fotka bez lidí. Krom toho, celý tenhle výlet jen dodělal mé z Tongarira zničené koleno, takže jsme zavrhli další tůry v okolí, které byly v plánu. A jelo se domů! Výletu zdar! 


Takže! Pokud opravdu chcete tohle místo vidět, rozhodne ne o víkendu a rozhodně hodně brzo ráno! 
P. S.: dávají příručku i v českém jazyce. Hezké, ne? 




Slunečno nebylo, dokonce to vypadalo na déšť, ale v termálním parku je člověk rád, že není vedro!


Malířova paleta (Artist's Palette). Žlutá je síra, oranžová antimon, zelená koloidní sírany a železité soli. 


Jedná se prý o údajně nejfotografovanější geotermální formace v oblasti Rotorua. No, bylo dost těžké je vyfotit s tím větrem - neustále foukal horkou páru na objektiv!!! 









V posledních letech naktivní gejzír Jean Battenové (pojménován podle slavné pilotce, která ze zdejší oblasti pocházela). 


Ďáblova koupel (Devil's bath). Ta barva je opravdu přírodní. Z nedalekého Šampaňského jezírka sem teče voda, která se mixuje se sirnými a železitými  solemi a tím vzniká tahle unikátní zelená (žlutá?). 





Jezero Ngakoro, které vzniklo erupcí před 700 lety, ovšem stále je termálně aktivní, podle páry, která z něj vychází. 


Vodopád, kde vtéká voda do výše zmíněného jezera Ngakora. 




Kráter ptačí hnízdo. Vlaštovky a špačci v oblasti se přízpůsobili zdejším podmínkám a prý v kráteru hnízdí. Teplota na stěnách kráteru je ideální k zahřívání vajec v hnízdech. My tedy žádné ptáky neviděli...



Ještě ne zcela úplné obecentsvo čekající na výbuch gejzíru Lady Knox. 


Gejzír Lady Knox



No comments:

Post a Comment